Co je to bezlepkové pečivo
Co je to bezlepkové pečivo a celiakie? 

Celiakie je choroba, která může propuknout v každé fázi našeho života a projevuje se řadou ne zcela specifických symptomů, jako je ztráta hmotnosti, vleklé průjmy, nechutenství, únava a u dětí v neposlední řadě poruchy růstu. Toto autoimunitní onemocnění je často doprovázeno dalšími sdruženými chorobami (cukrovka, zánětlivé onemocnění štítné žlázy) a v neléčené formě nejen značně komplikuje život, ale především může vést ke zvýšení rizika propuknutí dalších onemocnění, jakými jsou různé typy rakoviny, u žen může způsobit neplodnost atd.
|
Celiakie je nevyléčitelná, jediným řešením je dodržování přísné bezlepkové diety, díky které vymizí všechny příznaky. Lepek je směs bílkovin, která je obsažena v mnoha druzích obilí, a vyskytuje se tak v celé řadě základních a běžně konzumovaných potravin. Nejčastěji se s ním setkáváme v pečivu – klasický chléb, rohlíky či zákusky jsou tak potraviny, o kterých si mohli celiaci nechat dlouhou dobu jen zdát. V současnosti jsou však na trhu již k dostání výrobky, které nejen splňují evropskou normu pro bezlepkovost, ale také skvěle a „normálně“ chutnají! |
„Dodávat potřebným bezpečné bezlepkové pekařské a cukrářské výrobky a současně jim dopřát možnost požitku z chuti, která je velmi podobná těm klasickým z pšeničné či žitné mouky, byl náš hlavní cíl,“ říká Martin Knappe, majitel pekařství a cukrářství, které se na bezlepkové pečivo specializuje. Tato pekárna na okraji Opavy zahájila provoz v roce 2014 a je opravdu výjimečná. Smí do ní pouze bezlepkové suroviny, a proto můžeme bez nadsázky říct, že to je jediná pekárna v republice, která nikdy neviděla klasickou mouku. |

1) Zaručují bezpečnost: díky nově zrekonstruovaným prostorám, nejmodernější technologii a přísným kontrolám v celé pekárně je garantováno, že všechny výrobky splňují evropskou normu pro bezlepkovost (maximálně 20 mg lepku na 1000 g výrobku).
|
2) Skvěle chutnají a voní: bezlepkové pekařské i cukrářské výrobky jsou díky tradičním postupům výroby chuťově téměř nerozeznatelné od těch běžných, vyrobených z pšeničné nebo žitné mouky. 3) Jsou cenově dostupné: bezlepkové výrobky nejsou hlavním sortimentem pekařství, cenovou politiku bezlepkových výrobků proto bylo možné nastavit tak, že jsou výrobky dostupné opravdu pro všechny. |
4) Vynikají čerstvostí: vybrané prodejny jsou zaváženy pravidelně. Již žádné rozpékané polotovary, bezlepkové pečivo je možné si vychutnat čerstvé. 5) Ohromí šíří sortimentu: když řekneme „široký sortiment bezlepkových výrobků“, jedná se opravdu o široký sortiment. Nabídka, která se díky spolupráci s dalšími pekařskými odborníky neustále rozšiřuje, již nyní obsahuje mnoho druhů bezlepkového chleba, pečiva i cukrářských produktů. |
Vyjádření MUDr. Petra Fojtíka, PhD. z Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě:
Celiakie je onemocnění, které postihuje asi 1% naší populace, v České republice je tedy přibližně sto tisíc postižených osob touto chorobou. Jedinou a základní léčbou je bezlepková dieta. Dietní opatření a dostupnost bezlepkových potravin je hlavní a každodenní starostí těchto pacientů. Je také dobré, aby tyto potraviny splňovaly podmínky nejen nutriční, ale aby byly čerstvé a vyrobené z kvalitních, ověřených surovin. Výrobky Pekařství – Cukrářství Knappe tyto podmínky z mého pohledu gastroenterologa splňují. Věřím, že splní i očekávání klientů.
|