Co je to bezlepkové pečivo

bezlekovy program 2 Co je to bezlepkové pečivo a celiakie? bezlekovy program 3

 

"Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy,"
tak pravil Jean Athelme Brillat-Savarin, všestranně nadaný francouzský myslitel a gurmán.
Ač od jeho smrti uplynulo bezmála dvě stě let, je tento citát v dnešní době stále aktuální.
 
Jeho slova jistě potvrdí všichni, kteří trpí celiakií, a pečlivě volená strava bez obsahu lepku je pro ně
jedinou šancí na plnohodnotný život. Celiakie, tedy chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek, je v České republice rozpoznána u 40–50 tisíc lidí. Toto číslo však představuje pouze 15 procent skutečně nemocných lidí v populaci, proto se bezlepková výživa, původně určená pro pacienty s celiakií a alergií na lepek, stává stále rozšířenějším trendem. U mnoha lidí potraviny bez lepku doplňují jejich zdravý životní styl, další se k jejich konzumaci rozhodli kvůli neakutním, nespecifickým zdravotním potížím, a tuto dietu zvolila i řada sportovců.
 
 
 
bezlekovy program 4
Celiakie je choroba, která může propuknout v každé fázi našeho života a projevuje se řadou ne zcela specifických symptomů, jako je ztráta hmotnosti, vleklé průjmy, nechutenství, únava a u dětí v neposlední řadě poruchy růstu. Toto autoimunitní onemocnění je často doprovázeno dalšími sdruženými chorobami (cukrovka, zánětlivé onemocnění štítné žlázy) a v neléčené formě nejen značně komplikuje život, ale především může vést ke zvýšení rizika propuknutí dalších onemocnění, jakými jsou různé typy rakoviny, u žen může způsobit neplodnost atd.
Celiakie je nevyléčitelná, jediným řešením je dodržování přísné bezlepkové diety, díky které vymizí všechny příznaky. Lepek je směs bílkovin, která je obsažena v mnoha druzích obilí, a vyskytuje se tak v celé řadě základních a běžně konzumovaných potravin. Nejčastěji se s ním setkáváme v pečivu – klasický chléb, rohlíky či zákusky jsou tak potraviny, o kterých si mohli celiaci nechat dlouhou dobu jen zdát. V současnosti jsou však na trhu již k dostání výrobky, které nejen splňují evropskou normu pro bezlepkovost, ale také skvěle a „normálně“ chutnají!
„Dodávat potřebným bezpečné bezlepkové pekařské a cukrářské výrobky a současně jim dopřát možnost požitku z chuti, která je velmi podobná těm klasickým z pšeničné či žitné mouky, byl náš hlavní cíl,“ říká Martin Knappe, majitel pekařství a cukrářství, které se na bezlepkové pečivo specializuje. Tato pekárna na okraji Opavy zahájila provoz v roce 2014 a je opravdu výjimečná. Smí do ní pouze bezlepkové suroviny, a proto můžeme bez nadsázky říct, že to je jediná pekárna v republice, která nikdy neviděla klasickou mouku.
bezlekovy program 5

1) Zaručují bezpečnost: díky nově zrekonstruovaným prostorám, nejmodernější technologii a přísným kontrolám v celé pekárně je garantováno, že všechny výrobky splňují evropskou normu pro bezlepkovost (maximálně 20 mg lepku na 1000 g výrobku).

 

bezlepkove logo

2)  Skvěle chutnají a voní: bezlepkové pekařské i cukrářské výrobky jsou díky tradičním postupům výroby chuťově téměř nerozeznatelné od těch běžných, vyrobených z pšeničné nebo žitné mouky.

3)  Jsou cenově dostupné: bezlepkové výrobky nejsou hlavním sortimentem pekařství, cenovou politiku bezlepkových výrobků proto bylo možné nastavit tak, že jsou výrobky dostupné opravdu pro všechny.

4)  Vynikají čerstvostí: vybrané prodejny jsou zaváženy pravidelně. Již žádné rozpékané polotovary, bezlepkové pečivo je možné si vychutnat čerstvé.

5)  Ohromí šíří sortimentu: když řekneme „široký sortiment bezlepkových výrobků“, jedná se opravdu o široký sortiment. Nabídka, která se díky spolupráci s dalšími pekařskými odborníky neustále rozšiřuje, již nyní obsahuje mnoho druhů bezlepkového chleba, pečiva i cukrářských produktů.

Vyjádření MUDr. Petra Fojtíka, PhD. z Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě:
Celiakie je onemocnění, které postihuje asi 1% naší populace, v České republice je tedy přibližně sto tisíc postižených osob touto chorobou. Jedinou a základní léčbou je bezlepková dieta. Dietní opatření a dostupnost bezlepkových potravin je hlavní a každodenní starostí těchto pacientů. Je také dobré, aby tyto potraviny splňovaly podmínky nejen nutriční, ale aby byly čerstvé a vyrobené z kvalitních, ověřených surovin. Výrobky Pekařství – Cukrářství Knappe tyto podmínky z mého pohledu gastroenterologa splňují. Věřím, že splní i očekávání klientů.

bezlekovy program 10